Ring

Donderdag de laatste les edelsmeden gehad en die liep niet echt lekker :-(
's Ochtends vroeg had ik al last van mijn handen, en tijdens de curus deden mijn handen zo'n pijn dat ik wel kon janken. Behoorlijk frustrerend.
Mijn ring is wel a!
Ik kan er bijna een reclamecampagne van maken. Deze ring werd mede mogelijk gemaakt door: het zilver van mijn ouders, de hulp van Rieks en Trudie.
Het was geweldig dat ze me zo uit de brand hebben geholpen zodat de ring in ieder geval nog gemaakt is. Daar ben ik ze ook zeer dankbaar voor want het resultaat is prachtig. Zie foto hieronder.

De maanvorm bleek van binnen hol te zijn en stortte gedeeltelijk in elkaar toen ik het gat probeerde te vullen.
Jammer maar helaas. Door hem opnieuw te gieten is er in ieder geval wel één mooi stukje ontstaan waar Rieks een broche van gaat maken. Komt dat de speld uit de broche van mijn oma (waar een hanger van gemaakt is) toch nog goed van pas :-)
Hierover later meer.

Read More

Van oud naar nieuw

Morgen mijn laatste les edelsmeden. Helaas!
Maar eerst nog de handen uit de mouwen voor mijn nieuwe project: van oude sieraden van mijn ouders iets nieuws maken.
Vorige week zijn de oude sieraden omgesmolten en in water gegoten. Waanzinnig leuk, want je weet van te voren niet wat het oplevert.


De eerste keer kreeg ik twee onderdelen (zie foto hierboven) waar ik een ring van ga maken.
Aan deel 1 zit een soort knobbeltje. Het lijkt met een beetje fantasie op een bloemknopje. Het andere stukje is een klein kommetje die ik in deel 1 wil solderen. Voor mijn gevoel is het zo bedoelt :-)
Daarmee wordt het wel een relatief grote ring maar dat vind ikin dit geval juist leuk.


Het andere stuk wat gegoten is was van behoorlijk veel zilver. De vorm sprak mij meteen aan, het lijkt op een maan.
Toen ik thuis kwam en hem uit het doosje haalde zag ik dat er bij de dikke rand een gat is ontstaan. Ik ga proberen of dit nog op te vullen is.
Zo niet dan smelt ik de hele handel weer om en zien we wel wat er dan ontstaat.

Twee stuks

En zo heb je 1 idee en twee hangers. Het orgineel (links) is van alpaca die ik vervolgens ook heb uitgewerkt in zilver.
Gisteravond zijn de laatste restjes soldeer verwijdert en de hanger gepolijst.
Daarna is het smalle stukje met plakband afgeplakt zodat ik het andere deel kon matteren.
Ik vind het een mooie hanger geworden.
Bij de "orginele" versie heb ik een sleuf uitgezaagd en van een klein strookje alpaca een hangeroog gemaakt.
Deze moet volgende week nog gesoleerd worden en dan is dat project ook klaar.

Nieuwe hanger

Een tijd geleden had ik een ontwerp voor een hanger waarvan een deel gehamerd is. Deze heb ik al deels uitgewerkt in alpaca. Op het laatste moment besloot ik toch geen buisje aan de achterkant te maken waar de ketting door moet.
Rieks kwam met een mooi alternatief. Maar...
Maar met dat leuke idee was het een beetje zonde om verder te gaan met mijn alpaca variant.
En daarom hem ik hem nu in het zilver gemaakt. Het smalle gedeelte is normaal en het andere is gehamerd en moet nog gematteerd worden.
Eerst heb ik de hanger in twee stukken gezaagd zodat het éne deel gehamerd kon worden. Daarna zijn de delen weer aan elkaar gesoldeerd.
Het buisje was Rieks idee, om de draad (waarmee hij vast zit aan de de hanger) over de buis te laten lopen was mijn idee. Ik vind het wel geslaagd. Morgenavond ga ik er mee verder.

Read More

Eindresultaat hanger

De hanger is af. Hangeroog zit er aan en hij is gepolijst en hij ziet er geweldig mooi uit. "Zilverstempeltje erin en je kan hem duur verkopen", zei iemand :-D
Ik ben best trots op deze hanger. Eigenlijk is het jammer dat hij van alpaca is gemaakt i.p.v. zilver. (foto: zie hieronder)

Voor een andere hanger die ik al gemaakt had moest ik ook nog een hangeroog maken. Of een klein buisje er op soleren waar een ketting door kan. Voor deze hanger heb ik ook diverse complimenten gekregen.
Rieks kwam nog met een leuk idee met draad om het buisje op te hangen. Waarmee het volgende probleem ontstond: zonde om dat bij deze alpaca hanger te doen.
Dus, ben ik nu bezig met een nieuwe versie in zilver.
Kortom: wordt vervolgt.

Edelsmeden: Hanger met karakter

De afgelopen cursusdagen van het edelsmeden ben ik bezig geweest met een opdracht die ik kreeg van Rieks.
"Een hanger met een ingetogen karakter" was de titel van de opdracht. Er stond ook een foto onder met een voorbeeld.
Natuurlijk moest ik een eigen ontwerp maken. Dit heb ik eerst uitgetekend op milimeterpapier en het vervolgens op een stuk alpaca geplakt.
Daarna kwam de grote klus: het uitzagen van het geheel. Een zeer precies en lastig werkje, zagen is echt een kunst!
Een kunst die ik niet echt beheers dus er was veel werk aan de winkel om het geheel in een goede vorm te vijlen.
De hanger is nu gedeeltelijk geschuurd (resterende gedeelte kan ik thuis doen). Door het vijlen zijn er diepe krassen op en die moeten helemaal weggeschuurd worden.
Ik vind het ontwerp erg mooi geworden dus eigenlijk is het een hanger met karakter :-)
Volgende week moet ik nog een hangeroog maken en dan is het geheel af.

Read More

Hanger

Een tijdje geleden heb ik tijdens de cursus edelsmeden een hanger voor mijn moeder gemaakt.
Ik heb een ontwerp gemaakt en deze samen met Rieks verder uitgewerkt. Het begon met een paar stukjes zilver en een mooie groene steen. Groen omdat dit mijn moeders lievelingskleur is.


Een stukje zilver heb ik relïef gebrand. Dit doe je door met de soldeerbrander over het zilver te gaan. Het bovenste gedeelte van het plaatje zilver begint dan te smelten waardoor er reliëf in het plaatje komt.

In het andere stukje zilver moest de groene steen worden geplaatst. Eerst heb ik de groote van deze steen uitgezaagd uit het plaatje zilver. Daarna zijn beide stukjes zilver op een dun zilveren plaatje gesoldeerd.
Hierdoor ontstaat er al een soort "bakje" waar de steen in past.
Met een vijl is er een groef gemaakt tussen het stukje reliëfgebrand zilver en het normale stukje zilver. Hierdoor lijkt de hanger uiteindelijk minder massief.

Vervolgens is er met een dun strookje zilver een zetkastje gemaakt die om de steen past en in het "bakje" werd gesoldeerd.

Aan de achterkant van de hanger heb ik met een klein stukje buis een hanger gemaakt. Ik vond dit mooier dan aan de bovenkant een stuk buis te maken.
Vervolgens is alles goed geschuurd, behalve het reliëf gebrande gedeelte, en gepolijst. Daarna is de steen er ingezet en toen kwam het tot onderstaand resultaat.

Edelsmeden opdracht


De cursus edelsmeden is weer begonnen en ik kon weer aan de slag met mijn opdracht: de hanger ingelegd met ander kleur matriaal.
De afgelopen lessen heb ik een buisje aan de hanger gemaakt waar het hangeroog omheen moest vallen. Dat is het smalle strookje boven aan de hanger op de foto hierboven.
Daarna heb ik de hanger bol geslagen. Het is een lichte bolling want dat vond ik een leuker resultaat op leveren.
Ook ben ik aan de slag gegaan met oorbellen voor Bente. Dat wil zeggen hangers voor aan de oorbellen die ik gekocht had. Ik heb een bloem uitgezaagd uit alpaca en dit bol geslagen zodat het meer een bloemvorm krijgt.
Daar is het tot dusver bij gebleven want ik heb eerst mijn hanger afgemaakt.

Het smalle plaatje alpaca heb ikiets ingezaagd zodat het kon worden omgebogen tot een hangeroog. Aan de voorkant heeft het een lichte bolling en aan de achterkant is hij vlak/recht.
Nadat de hangeroog om het draad gesoldeerd was kwam de afwerking: glad schuren van de hanger en hangeroog.
Als laatste kwam het polijsten van het geheel, en heb ik de hanger gematteerd waarbij de ingelegde stukjes messing afgeplakt zijn zodat deze juist niet mat werden.
Het eindresultaat van mijn hanger zie je hier onder.