Puzzel

Bij nu.nl las ik een opmerkelijk bericht over het oplossen van een wiskundepuzzel en het weigeren van een geldprijs.

's Werelds slimste man weigert een beloning van een miljoen dollar voor het oplossen van een van de moeilijkste wiskundepuzzels ooit. Het raadsel van Poincaré is eindelijk na ruim honderd jaar opgelost, door Grigory Perelman. Via internet stuurde de man uit Sint-Petersburg de oplossing en dat leverde hem de bijnaam ‘slimste mens ter wereld’ op.

Nu vraag ik mij dus af hoe men zeker wet dat Perelman het juiste antwoord heeft ingestuurd.

vijf reacties

Jij mag je zelf een zéér slimme vrouw noemen! ;-)


JeeBee (E-mail ) (URL) - 23-03-’10 23:45

Het lijkt mij niet erg slim om die prijs te weigeren. Maar hoe dat zit? Ten eerste begrijp ik al uberhaupt niet dat er sprake is van een raadsel. Ten tweede vind ik het dus erg knap van poncaire dat hij een vraag wist te stellen waarvan niemand in de gaten had die vraag bestond. Maar als de vraag er dan eenmaal is, kun je hem natuurlijk beantwoorden en als het wiskundig klopt (dat kunnen andere wiskundigen beredeneren) dan is het zinloos om je er tegen te verzetten en is het bewijs geleverd. Zo gaat het denk ik.


mack (URL) - 24-03-’10 23:27

@Mack: Hij had er geen behoefte aan. Niet aan het geld en niet aan de roem.

Maar ik blijf het raar vinden dat ze zeker weten dat het antwoord van Perelman goed is.
Daarbij, als ze kunnen beredeneren dat het antwoord goed is dan hadden ze dat raadsel zelf toch ook kunnen oplossen?


Kwebbel (E-mail ) (URL) - 25-03-’10 20:01

Nee, luister nu eindelijk eens een keer naar mij. Ik ben dan wel geen wiskundige, maar ik had toch een zes op de Havo. Als die Perelman een bepaalde stelling wiskundig kan bewijzen, dan hoeven die andere wiskundigen toch alleen maar zijn bewijs wiskundig te analyseren om te zien of er ergens een fout zit? Is dat niet zo, dan is het bewezen.

Het is hetzelfde als dat jij ehm, even een voorbeeld verzinnen, een bepaald spreekwoord niet goed uitlegt. Bijvoorbeeld: maart roert zijn staart. Nou, en dan komt er een heel intelligent iemand langs en die zegt dat dat staart op eind maart slaat. En dan zeg jij: geen speld tussen te krijgen. Snap je het nu?


mack (URL) - 25-03-’10 21:52

Wat jij dacht had ik ook toen ik dat bericht las


Marnix (E-mail ) (URL) - 26-03-’10 19:44


Emoticons / Smileys voor in je reactie

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.